Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λίγα λόγια για... SIGMUND FREUD

«...Ακόμα κι αν το μέλλον επαναδιατυπώσει ή τροποποιήσει το ένα ή το άλλο αποτέλεσμα των ερευνών του, ποτέ πια δεν θα είναι δυνατό να αποσιωπηθούν τα ερωτήματα που ο Sigmund Freud έθεσε στην ανθρωπότητα

-Thomas Mann

Ο Zίγκμουντ Φρόυντ, γεννημένος ως Σίγκισμουντ Σλόμο Φρόυντ στις 6 Μαΐου 1856 στο Φράιμπεργκ της Μοραβίας, από γονείς εβραϊκής καταγωγής, ήταν διακεκριμένος Αυστριακός φυσιολόγος, νευρολόγος και ψυχίατρος. Ο πατέρας του, Γιάκομπ Φρόιντ, ήταν έμπορος υφασμάτων και η μητέρα του, Αμαλία Νάτανσον, φρόντιζε την οικογένεια. Το 1859 η οικογένεια Φρόυντ για οικονομικούς λόγους εγκαταστάθηκε στη Λειψία κι ένα χρόνο αργότερα στη Βιέννη.

Υπήρξε ο θεμελιωτής της ψυχανάλυσης. Άριστος μαθητής από νωρίς και βαθύτατα επηρεασμένος από τον Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, θα σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης ιατρική και αποφοιτώντας θα εργαστεί ως κλινικός βοηθός στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. Το 1885, αφού ολοκληρώσει μία μελέτη για τον μυελό του εγκεφάλου, διορίζεται λέκτωρ νευροπαθολογίας. Τον Οκτώβριο 1885, αναχωρεί για το Παρίσι. Εκεί θα συνεχίσει τις μελέτες του στη νευροπαθολογία στο νοσοκομείο Σαλπετριέρ, όπου εργάζεται υπό την καθοδήγηση του σπουδαίου νευρολόγου Ζαν - Μαρτέν Σαρκό, που θεωρείται ο εισηγητής της σύγχρονης νευρολογίας. Ο Φρόυντ θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στην ύπνωση ως θεραπεία της υστερίας και σε εκείνο το σημείο θα αποφασίσει να ασχοληθεί με την ψυχιατρική. Με την επιστροφή του στη Βιέννη το 1886 θα αναλαμβάνει την πρώτη ασθενή του, την Μπέρτα Παπεγχάιμ, γνωστή στη βιβλιογραφία ως «Άννα Ο». Μέσα από τη συζήτηση για την παιδική ηλικία και τις απωθημένες επιθυμίες της, την αφήγηση της προσωπικής της ιστορίας και τους ελεύθερους συνειρμούς, η Άννα Ο απαλάσσεται σταδιακά από τα συμπτώματα που την ταλαιπωρούν (παράλυση, παραισθήσεις κ.ά.) και κάπως έτσι γεννιέται η ψυχανάλυση.

Ο Φρόυντ ήταν παντρεμένος από το 1886 με την Μάρθα Μπέρναϊς, με την οποία απέκτησε έξι παιδιά. Ένα από τα παιδιά του, η Άννα Φρόυντ επρόκειτο να διαπρέψει και η ίδια ως ψυχαναλύτρια παιδιών.

Οι επιστημονικές θεωρίες του Φρόυντ και οι τεχνικές θεραπείας που ανέπτυξε θεωρήθηκαν ιδιαίτερα καινοτόμες και αποτέλεσαν αντικείμενο συζητήσεων από τη στιγμή που παρουσιάστηκαν στη Βιέννη τον 19ο αιώνα. Ωστόσο μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να εγείρουν έντονο προβληματισμό. Η επίδραση του Φρόυντ δεν περιορίστηκε μόνο στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, αλλά ταυτόχρονα επηρέασε και πολλούς άλλους τομείς της επιστήμης (ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία) και της τέχνης. Η ψυχανάλυση είναι για τον Φρόυντ η επαναστατική θεραπεία ενάντια στην άγνοια, κι είναι σε θέση να αποδείξει πως όσα μας ενοχλούν στους άλλους, μας οδηγούν στην κατανόηση του εαυτού μας.

Με τα παρακάτω ρητά του Γκαίτε να σημαδεύουν τη ζωή του πορεύτηκε προς την αναζήτηση της προσωπικής αλήθειας:

«Το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που απαιτείται από την ιδιοφυία είναι η αγάπη για την αλήθεια».

 «Να αντέχεις όλες τις γυμνές αλήθειες

Και ό,τι συμβαίνει ήρεμος να αντιμετωπίζεις,

Αυτό είναι η ύψιστη ανωτερότητα».

Το 1923 μαθαίνει πως έχει καρκίνο της γνάθου. Μετά από τριάντα τρεις επεμβάσεις, δύσκολες και επώδυνες, συνεχίζει το έργο του για τα επόμενα δεκαέξι χρόνια με πόνους. Παρόλα αυτά, φαίνεται να μην τον καταβάλλει τίποτε. Ο Φρόυντ που έκλεισε τα μάτια του στο Λονδίνο στις 23 Σεπτεμβρίου 1939 χτυπημένος από χρόνιο καρκίνο, άλλαξε σίγουρα την θεώρηση της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

«Ο εαυτός μας είναι καλά κρυμμένος από τον εαυτό μας: απ’ όλους τους θησαυρούς ο δικός μας είναι ο τελευταίος που ξεθάβεται».

-        Friedrich Nietzsche

 

Βιβλιογραφία

S., V., Finzi (2006). Ιστορία της Ψυχανάλυσης. Νοόγραμμα Εκδοτική: Αθήνα.

J. Ernest (2003). Σιγκμουντ Φρόυντ. Η ζωή και το έργο του. ΙΝΔΙΚΤΟΣ: Αθήνα.

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λίγα λόγια για... MELANIE KLEIN

  “Τα συναισθήματα της αγάπης και της ευγνωμοσύνης προκύπτουν άμεσα και αυθόρμητα στο μωρό ως απόκριση στην αγάπη και τη φροντίδα της μητέρας του.” -Melanie Klein             Η Melanie Klein, γεννημένη στις 30 Μαρτίου του 1882 στη Βιέννη από εβραίο πατέρα πολωνικής καταγωγής και εβραία μητέρα σλοβακικής καταγωγής, ήταν ψυχαναλύτρια δεύτερης γενιάς. Η Melanie Klein ήταν το τέταρτο παιδί του ζευγαριού. Δημιούργησε ένα πολύ σημαντικό ρεύμα με βάση και σε συνέχεια της φροϋδικής θεωρίας και βοήθησε ενεργά στην ανάπτυξη της αγγλικής ψυχαναλυτικής σχολής. Ασχολήθηκε με την ψυχανάλυση παιδιών και διαμόρφωσε μια νέα τεχνική θεραπείας και διδακτικής ανάλυσης. Η παιδική και νεανική της ηλικία σημαδεύτηκε από σειρά πενθών, γεγονός που φαίνεται να επηρέασε το έργο της. Όταν ήταν τεσσάρων ετών, η αδερφή της Σοφία πεθαίνει από φυματίωση, στα οχτώ της χρόνια. Στα δεκαοχτώ της χάνει τον πατέρα της μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Στα είκοσί της χρόνια πεθαίνει ο αδερφός της Εμάνιουελ από την αρρώστ

Αίτημα για ψυχοθεραπεία

  Η απόφαση δέσμευσης σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι από την επιθυμία για ψυχοθεραπεία. Το άτομο που επιθυμεί να κατανοήσει τις συμπεριφορές και τις σκέψεις του ίδιου και των οικείων του πολλές φορές μπορεί να μην φτάσει στο σημείο να πάρει την απόφαση να ξεκινήσει. Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένες φορές άλλοι λόγοι, όπως οι οικονομικές δυσκολίες που πιθανόν να αντιμετωπίζει, μπορεί να αποτελέσουν ανασταλτικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή/και την μη έναρξη κάποιας ψυχοθεραπευτικής εργασίας. Το ερώτημα όμως παραμένει. Οι παράγοντες αποτελούν λόγους πραγματικότητας ή μήπως οι άμυνες αντιδρούν και δεν αφήνουν το άτομο να προχωρήσει στην πράξη της επιθυμίας; Κάθε ψυχισμό τον διακατέχουν ψυχικοί μηχανισμοί που δρουν ορισμένες φορές με τρόπο περίπλοκο, ασυνείδητο και παρεμποδιστικό για την ικανοποίηση των επιθυμιών του ατόμου. Ορισμένες φορές αυτό το γεγονός μπορεί να προφυλάξει το άτομο από παρορμήσεις και κινήσεις που βασίζονται σε διαστρεβλωμένε

Συμβουλευτική Γονέων

  Η συμβουλευτική γονέων είναι μια δυναμική διαδικασία που πραγματοποιείται με την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή ή παιδοψυχολόγου. Η σχέση που δημιουργείται κατά τη διαδικασία χρειάζεται να χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, αυθορμητισμό και ελευθερία. Η σχέση και η επαφή μεταξύ θεραπευτή και γονέων χτίζεται καθώς εξελίσσεται και η διαδικασία, που ως βασικό σκοπό έχει την ανάπτυξη των παιδιών αλλά, παράλληλα, και των γονέων. Οι γονείς που απευθύνονται σε κάποιον ειδικό για συμβουλευτική επιθυμούν να βοηθηθούν σχετικά με την αντιμετώπιση και διαχείριση καθημερινών καταστάσεων που σχετίζονται με τα παιδιά τους, να βρουν νέους τρόπους αντίδρασης σε καταστάσεις έντασης, να δομήσουν καλύτερα τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών, αλλά και να βελτιώσουν τα δικά τους κανάλια επικοινωνίας. Η συμβουλευτική γονέων, ορισμένες φορές, απευθύνεται και σε γονείς που λόγω μιας δύσκολης περιόδου ή συνεχόμενων έντονων γεγονότων στην οικογενειακή ζωή χρειάζονται κατεύθυνση και στήριξη έως ότου κ