Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βιογραφικό

    Η Γεωργοπούλου Χρύσα είναι ψυχολόγος. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Νοσηλευτικής (MSc Ψυχικής Υγείας). Παρακολούθησε, στη συνέχεια, πρόγραμμα ετήσιας εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή, από το Κέντρο Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

     Στο διάστημα της πρακτικής της άσκησης και της, μετέπειτα, εθελοντικής της εργασίας στο Τμήμα Ενηλίκων και στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου έλαβε τόσο θεωρητική όσο και κλινική εκπαίδευση, βασισμένη στην ψυχαναλυτική θεωρία και πράξη. Επίσης, εκπαιδεύτηκε στη χορήγηση ψυχομετρικών εργαλείων, όπως το RAVEN, το MMPI και το WISC-III. Έχει εργαστεί εθελοντικά ως ψυχολόγος σε διάφορα πλαίσια ψυχικής υγείας, όπως ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Δήμου Πετρούπολης, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου, το Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής στο Γουδή και το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς "Οι Άγιοι Ανάργυροι".

      Στην εκπαιδευτική της κατάρτιση συγκαταλέγονται ημερίδες, συνέδρια και σεμινάρια, όπως τα δύο μονοετή προγράμματα Εισαγωγικών Διαλέξεων στην Ψυχανάλυση από την Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, το ετήσιο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο "Ψύχωση στην Εφηβεία" του Τμήματος Ψυχιατρικής Εφήβων στο Γ.Ν.Α. Γεννηματάς, το ευρωπαϊκό σεμινάριο "Homeless rights are social rights" που πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με τον οργανισμό FEANTSA Youth κ.ά.

        Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει πέντε ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις (e-posters) στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής και μια δημοσίευση άρθρου στο Journal of Psychology & Clinical Psychiatry.

     Η εργασιακή της εμπειρία περιλαμβάνει πλήθος δομών ψυχικής υγείας και όχι μόνο. Έχει εργαστεί σε πρόγραμμα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης μεταναστών και αιτούντων άσυλο υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σε πρόγραμμα για την οικογένεια και τα παιδιά Ρομά υπό την εποπτεία της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. Για δύο έτη συνεργάστηκε με δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης-οικοτροφείο, ως ψυχολόγος (Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος). Επί σειρά ετών, συνεργάζεται με κέντρα ειδικών θεραπειών, παρέχοντας υπηρεσίες ατομικής ψυχοθεραπείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, καθώς και συμβουλευτικής σε γονείς. Σήμερα, εργάζεται ως ψυχολόγος στο ιδιωτικό της γραφείο, ενώ παράλληλα διδάσκει το μάθημα Κλινική Ψυχολογία: Βασικές Έννοιες στην Ψυχανάλυση I και II, στο Επιστημονικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λίγα λόγια για... MELANIE KLEIN

  “Τα συναισθήματα της αγάπης και της ευγνωμοσύνης προκύπτουν άμεσα και αυθόρμητα στο μωρό ως απόκριση στην αγάπη και τη φροντίδα της μητέρας του.” -Melanie Klein             Η Melanie Klein, γεννημένη στις 30 Μαρτίου του 1882 στη Βιέννη από εβραίο πατέρα πολωνικής καταγωγής και εβραία μητέρα σλοβακικής καταγωγής, ήταν ψυχαναλύτρια δεύτερης γενιάς. Η Melanie Klein ήταν το τέταρτο παιδί του ζευγαριού. Δημιούργησε ένα πολύ σημαντικό ρεύμα με βάση και σε συνέχεια της φροϋδικής θεωρίας και βοήθησε ενεργά στην ανάπτυξη της αγγλικής ψυχαναλυτικής σχολής. Ασχολήθηκε με την ψυχανάλυση παιδιών και διαμόρφωσε μια νέα τεχνική θεραπείας και διδακτικής ανάλυσης. Η παιδική και νεανική της ηλικία σημαδεύτηκε από σειρά πενθών, γεγονός που φαίνεται να επηρέασε το έργο της. Όταν ήταν τεσσάρων ετών, η αδερφή της Σοφία πεθαίνει από φυματίωση, στα οχτώ της χρόνια. Στα δεκαοχτώ της χάνει τον πατέρα της μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Στα είκοσί της χρόνια πεθαίνει ο αδερφός της Εμάνιουελ από την αρρώστ

Αίτημα για ψυχοθεραπεία

  Η απόφαση δέσμευσης σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι από την επιθυμία για ψυχοθεραπεία. Το άτομο που επιθυμεί να κατανοήσει τις συμπεριφορές και τις σκέψεις του ίδιου και των οικείων του πολλές φορές μπορεί να μην φτάσει στο σημείο να πάρει την απόφαση να ξεκινήσει. Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένες φορές άλλοι λόγοι, όπως οι οικονομικές δυσκολίες που πιθανόν να αντιμετωπίζει, μπορεί να αποτελέσουν ανασταλτικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή/και την μη έναρξη κάποιας ψυχοθεραπευτικής εργασίας. Το ερώτημα όμως παραμένει. Οι παράγοντες αποτελούν λόγους πραγματικότητας ή μήπως οι άμυνες αντιδρούν και δεν αφήνουν το άτομο να προχωρήσει στην πράξη της επιθυμίας; Κάθε ψυχισμό τον διακατέχουν ψυχικοί μηχανισμοί που δρουν ορισμένες φορές με τρόπο περίπλοκο, ασυνείδητο και παρεμποδιστικό για την ικανοποίηση των επιθυμιών του ατόμου. Ορισμένες φορές αυτό το γεγονός μπορεί να προφυλάξει το άτομο από παρορμήσεις και κινήσεις που βασίζονται σε διαστρεβλωμένε

Συμβουλευτική Γονέων

  Η συμβουλευτική γονέων είναι μια δυναμική διαδικασία που πραγματοποιείται με την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή ή παιδοψυχολόγου. Η σχέση που δημιουργείται κατά τη διαδικασία χρειάζεται να χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, αυθορμητισμό και ελευθερία. Η σχέση και η επαφή μεταξύ θεραπευτή και γονέων χτίζεται καθώς εξελίσσεται και η διαδικασία, που ως βασικό σκοπό έχει την ανάπτυξη των παιδιών αλλά, παράλληλα, και των γονέων. Οι γονείς που απευθύνονται σε κάποιον ειδικό για συμβουλευτική επιθυμούν να βοηθηθούν σχετικά με την αντιμετώπιση και διαχείριση καθημερινών καταστάσεων που σχετίζονται με τα παιδιά τους, να βρουν νέους τρόπους αντίδρασης σε καταστάσεις έντασης, να δομήσουν καλύτερα τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών, αλλά και να βελτιώσουν τα δικά τους κανάλια επικοινωνίας. Η συμβουλευτική γονέων, ορισμένες φορές, απευθύνεται και σε γονείς που λόγω μιας δύσκολης περιόδου ή συνεχόμενων έντονων γεγονότων στην οικογενειακή ζωή χρειάζονται κατεύθυνση και στήριξη έως ότου κ