Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αίτημα για ψυχοθεραπεία

 

Η απόφαση δέσμευσης σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι από την επιθυμία για ψυχοθεραπεία. Το άτομο που επιθυμεί να κατανοήσει τις συμπεριφορές και τις σκέψεις του ίδιου και των οικείων του πολλές φορές μπορεί να μην φτάσει στο σημείο να πάρει την απόφαση να ξεκινήσει. Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένες φορές άλλοι λόγοι, όπως οι οικονομικές δυσκολίες που πιθανόν να αντιμετωπίζει, μπορεί να αποτελέσουν ανασταλτικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή/και την μη έναρξη κάποιας ψυχοθεραπευτικής εργασίας. Το ερώτημα όμως παραμένει. Οι παράγοντες αποτελούν λόγους πραγματικότητας ή μήπως οι άμυνες αντιδρούν και δεν αφήνουν το άτομο να προχωρήσει στην πράξη της επιθυμίας; Κάθε ψυχισμό τον διακατέχουν ψυχικοί μηχανισμοί που δρουν ορισμένες φορές με τρόπο περίπλοκο, ασυνείδητο και παρεμποδιστικό για την ικανοποίηση των επιθυμιών του ατόμου. Ορισμένες φορές αυτό το γεγονός μπορεί να προφυλάξει το άτομο από παρορμήσεις και κινήσεις που βασίζονται σε διαστρεβλωμένες απόψεις. Υπάρχουν, ωστόσο, και φορές που οι ίδιοι οι μηχανισμοί λειτουργούν ως αναστολείς ικανοποίησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται κανείς να κατανοήσει την λειτουργία τους, την προέλευσή τους και να τροποποιήσει ίσως την ψυχική επιλογή του εκάστοτε μηχανισμού άμυνας.

Η διαδικασία που συνοπτικά περιγράφηκε παραπάνω χρειάζεται σίγουρα την υποστήριξη ενός ειδικού, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα λεπτές ψυχικές λειτουργίες και συνδέσεις, που γίνονται δύσκολα αντιληπτές σε συνειδητό επίπεδο. Ήρθε η ώρα όμως να επιστρέψουμε στο αρχικό ερώτημα του αιτήματος για ψυχοθεραπεία. Στην περίπτωση που το άτομο φτάσει στο σημείο να πάρει την απόφαση να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία φαίνεται να έχει ήδη συντελεστεί ένα πρώτο βήμα αλλαγής και επιθυμίας για περαιτέρω κατανόηση του ψυχικού. Κάθε άτομο ξεκινώντας μια ψυχοθεραπευτική εργασία με τον εαυτό του προσέρχεται στον θεραπευτικό χώρο με ένα αρχικό αίτημα. Το εναρκτήριο αυτό αίτημα αποτελεί μέρος της διαδικασίας, καθώς σε αυτό επάνω θα βασιστεί και η εγκαθίδρυση της σχέσης με τον θεραπευτή. Συνήθως, το αρχικό αίτημα περιγράφει τον λόγο που η καθημερινότητα του ατόμου έχει γίνει δυσλειτουργική, δυσφορική ή δυσκολεύεται ο ίδιος να την διαχειριστεί και συνοδεύεται από κάποιο σύμπτωμα, όπως για παράδειγμα επεισόδια διαταραχών διατροφής. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αίτημα ή για κάποιον λόγο δεν μπορεί να αναγνωριστεί από τον θεραπευόμενο, μπορεί κανείς να καταλάβει ποιο ήταν το γεγονός που κινητοποίησε τον θεραπευόμενο να ζητήσει συνεδρία ψυχοθεραπείας, μέσα από την συζήτηση της αρχικής συνέντευξης. Το αίσθημα κατανόησης και η ενσυναίσθηση από πλευράς θεραπευτή στην πρώτη αυτή επαφή, θα δώσει χώρο στον θεραπευόμενο και ασφάλεια ώστε να μπορέσει να είναι ειλικρινής με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και σε δεύτερο χρόνο με την διαδικασία. Υπάρχουν περιπτώσεις που το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι ξεκινά ξεκάθαρα με σκοπό, σαφή αίτημα και συνειδητή προσπάθεια, ενώ άλλες φορές μπορεί να είναι αρχικά ένα μπερδεμένο αίσθημα δυσκολίας που χρειάζεται την υποστήριξη και την βοήθεια ενός ειδικού για να ξεκαθαρίσουν η αιτία, οι συνέπειες και οι προοπτικές. Σε κάθε περίπτωση, μια πρώτη επαφή με έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα μπορούσε σαφώς να ξεκαθαρίσει την σκέψη και να κατευθύνει προς μια ψυχοθεραπευτική κατεύθυνση ή όχι.

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της ειδικής φόρμας που θα βρείτε στο ιστολόγιό μου και θα χαρώ να απαντήσω σε απορίες και ερωτήματα.

 

Γεωργοπούλου Χρυσούλα,

Ψυχολόγος, MSc Ψυχικής Υγείας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λίγα λόγια για... MELANIE KLEIN

  “Τα συναισθήματα της αγάπης και της ευγνωμοσύνης προκύπτουν άμεσα και αυθόρμητα στο μωρό ως απόκριση στην αγάπη και τη φροντίδα της μητέρας του.” -Melanie Klein             Η Melanie Klein, γεννημένη στις 30 Μαρτίου του 1882 στη Βιέννη από εβραίο πατέρα πολωνικής καταγωγής και εβραία μητέρα σλοβακικής καταγωγής, ήταν ψυχαναλύτρια δεύτερης γενιάς. Η Melanie Klein ήταν το τέταρτο παιδί του ζευγαριού. Δημιούργησε ένα πολύ σημαντικό ρεύμα με βάση και σε συνέχεια της φροϋδικής θεωρίας και βοήθησε ενεργά στην ανάπτυξη της αγγλικής ψυχαναλυτικής σχολής. Ασχολήθηκε με την ψυχανάλυση παιδιών και διαμόρφωσε μια νέα τεχνική θεραπείας και διδακτικής ανάλυσης. Η παιδική και νεανική της ηλικία σημαδεύτηκε από σειρά πενθών, γεγονός που φαίνεται να επηρέασε το έργο της. Όταν ήταν τεσσάρων ετών, η αδερφή της Σοφία πεθαίνει από φυματίωση, στα οχτώ της χρόνια. Στα δεκαοχτώ της χάνει τον πατέρα της μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Στα είκοσί της χρόνια πεθαίνει ο αδερφός της Εμάνιουελ από την αρρώστ

Συμβουλευτική Γονέων

  Η συμβουλευτική γονέων είναι μια δυναμική διαδικασία που πραγματοποιείται με την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή ή παιδοψυχολόγου. Η σχέση που δημιουργείται κατά τη διαδικασία χρειάζεται να χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, αυθορμητισμό και ελευθερία. Η σχέση και η επαφή μεταξύ θεραπευτή και γονέων χτίζεται καθώς εξελίσσεται και η διαδικασία, που ως βασικό σκοπό έχει την ανάπτυξη των παιδιών αλλά, παράλληλα, και των γονέων. Οι γονείς που απευθύνονται σε κάποιον ειδικό για συμβουλευτική επιθυμούν να βοηθηθούν σχετικά με την αντιμετώπιση και διαχείριση καθημερινών καταστάσεων που σχετίζονται με τα παιδιά τους, να βρουν νέους τρόπους αντίδρασης σε καταστάσεις έντασης, να δομήσουν καλύτερα τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών, αλλά και να βελτιώσουν τα δικά τους κανάλια επικοινωνίας. Η συμβουλευτική γονέων, ορισμένες φορές, απευθύνεται και σε γονείς που λόγω μιας δύσκολης περιόδου ή συνεχόμενων έντονων γεγονότων στην οικογενειακή ζωή χρειάζονται κατεύθυνση και στήριξη έως ότου κ